Hoogbegaafdheid is een term met een ingewikkelde lading. Het woord roept regelmatig negatieve reacties op in de omgeving en het ‘label’ hangt aan een profiel waarover de professional het regelmatig niet eens zijn. In onze praktijk vinden we de wijze waarop de maatschappij om is gegaan met de bedachte labels sowieso heel onwenselijk. Een label moet bijdragen aan het helpen van een persoon, niet je belemmeren in de toekomst of je het gevoel geven dat je dus nu niet (meer) normaal bent. Wij spreken daarom op basis van een gemeten zeer hoge intelligentie van een persoon met een grote cognitieve competentie. Of het de persoon lukt om in zijn of haar omgeving en met zijn of haar vaardigheden ook tot grote leerprestaties te komen, hangt natuurlijk van heel veel factoren af. Daarbij is het ook de vraag of dat de ambitie is.
Voor ons is een onderzoek naar hoogbegaafdheid een totaalpakket. Wij werken met observaties, gesprekken, analyses, vragenlijsten naar kenmerken van het zijnsluik (Tessa Kieboom) en met intelligentietests. Hiervoor gebruiken wij zowel de WISC V als de KiQT+. De WISC V is bij de meeste mensen wel bekend en schept een mooi breed beeld van de intelligentie mogelijkheden en uitdagingen. Ook is er tijdens de afname ruimte voor observatie. De KIQT+ is relatief nieuw en kan ingezet worden bij kinderen tussen de vijf en de tien jaar oud. Deze test is speciaal ontwikkeld om de hogere intelligentie te meten, waardoor eventuele meetfouten minder snel aanwezig zijn.
Deze onderzoeken kunnen zowel met als zonder verwijzing bij ons gedaan worden. Zonder verwijzing van de gemeente of de huisarts, zullen de uren en materialen zelf betaald moeten worden. Hoeveel dit is, hangt af van jullie kind, de hulpvraag en de analyse.
Hoogbegaafde kinderen lopen regelmatig tegen sociale, emotionele en leerproblemen aan. Ook is de opvoeding van hoogbegaafde kinderen wezenlijk anders dan die je waarschijnlijk zelf gehad hebt en van die van jouw omgeving. Dit zorgt voor onbegrip uit de omgeving, maar ook naar jezelf. Ook kunnen ouders zich erg eenzaam voelen en/of in een sociaal isolement terecht komen. Weet dat je hierin niet alleen staat. Bij voldoende behoefte organiseert Kinderpraktijk Wortel af en toe bijeenkomsten voor ouders, zodat zij ook echt kunnen ervaren dat ze er niet alleen in staan en contacten kunnen leggen. Uiteraard verzorgen wij ook ouderbegeleiding voor deze doelgroep.
Neem contact met ons op voor het bespreken van jullie hulpvraag. Wij passen ons aanbod hierop aan. Uiteraard alleen als wij vanuit onze professionaliteit achter een bepaalde aanpak kunnen staan.